Opleidingen voor schoolverlaters

Wil je werken en ook leren? Wil je mensen verzorgen en hen begeleiden? Dan is de opleiding tot Verzorgende (IG) iets voor jou!

Boeiend werk
Als verzorgende verzorg je mensen die door verschillende omstandigheden hulp nodig hebben. Door ziekte of (tijdelijke) handicaps kunnen mensen niet meer voor zichzelf zorgen. Als verzorgende geef je niet alleen lichamelijke zorg, maar je steunt mensen ook door met hen te praten over het verwerken van hun ziekte of handicap. Ieder mens is anders en kan daarom heel verschillend reageren. Het verzorgen en begeleiden van verschillende mensen is erg afwisselend en boeiend werk. Tegelijkertijd kan dit echter ook moeilijk zijn.

De opleiding tot Verzorgende (Individuele Gezondheidszorg)
De opleiding tot verzorgende is een brede opleiding, dat wil zeggen dat je niet alleen opgeleid wordt om voor oudere mensen te zorgen. In de opleiding wordt aandacht besteed aan alle zorgvragers die zorg nodig kunnen hebben: van een baby tot een negentigjarige of nog ouder! De opleiding richt zich dus op meerdere werkvelden: de thuiszorg, de kraamzorg, een zorgcentrum, een verpleeghuis of een woonvorm voor mensen met een lichamelijke handicap. Na diplomering kun je in bovenstaande werkvelden gaan werken.

Het begrip 'individuele gezondheidszorg' wil zeggen dat er tijdens de opleiding ook enkele verpleegtechnische vaardigheden worden geleerd. Het uitvoeren van deze vaardigheden valt onder de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg.

Beroepsbegeleidende leerweg
Salem biedt de BeroepsBegeleidende Leerweg (BBL) tot verzorgende aan, dit is een combinatie van werken en leren.

Vooropleiding
Om de opleiding tot verzorgende te kunnen volgen, moet je in ieder geval in het bezit zijn van een VMBO-diploma met de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg. De minimumleeftijd is 16 jaar bij de start van de opleiding.

Duur
In totaal duurt de opleiding drie jaar. De opleiding start in september met een theoretisch gedeelte van vijf maanden op het Albeda College in Rotterdam of op het Hoornbeeck College, eveneens in Rotterdam. Op het Albeda College kun je ook in februari starten. Tijdens deze beroepsvoorbereidende periode loop je een aantal weken praktijkstage in Salem en ontvang je een zakgeld van € 347,00 per maand.

Na deze beroepsvoorbereidende periode werk je gemiddeld 36 uur per week en volg je nog één dag per week theorie. Je gaat dan een salaris verdienen.

Tijdens het werken leer je verschillende praktijkopdrachten uitvoeren onder begeleiding van een ervaren werkbegeleider. Daarnaast zul je ook leeropdrachten thuis moeten maken.

De kosten
De opleiding wordt volledig betaald door Salem, zowel het schoolgeld als het boeken- en examengeld. Alleen ontvang je tijdens de beroepsvoorbereidende periode geen reiskostenvergoeding.

Maatwerktraject
Heb je al een diploma behaald in de gezondheidszorg - bijvoorbeeld het MDGO-VZ diploma, bejaardenverzorgende of kraamverzorgende - dan is het mogelijk om via een maatwerktraject het diploma Verzorgende te behalen. Je werkt dan nog wel ten minste 24 uur per week en gaat één dag per week naar school.

Is je belangstelling gewekt?
Om voor deze opleiding in aanmerking te komen, is het nodig een sollicitatiebrief te schrijven ter attentie van de afdeling Personeel & Opleiding van Salem, Vlietlaan 2, 2986 AZ in Ridderkerk. Je kunt ook online solliciteren.

Wil je eerst meer informatie? Neem dan contact op met de afdeling Personeel & Opleiding.