Alzheimer Café april.JPG

Online Alzheimer Café Ridderkerk over 'Frontotemporale dementie'

Ook in de maand april is er een online Alzheimer Café Ridderkerk. Dit keer gaat Lenie de Jong in gesprek met Henry Rabbers. Hij vertelt liefdevol over zijn echtgenote Jolanda, die frontotemporale dementie (FTD) had.

Frontotemporale dementie (FTD) is een vorm van dementie die vaak moeilijk te herkennen is. De vorm komt in verhouding veel voor bij mensen onder de 65 jaar. Bij FTD wordt het voorste gedeelte van de hersenen aangetast. Veranderingen in het gedrag, persoonlijkheid, emoties, taalvaardigheid en motoriek zijn allemaal signalen die kunnen wijzen op FTD.
Het verloop van frontotemporale dementie (FTD) is onvoorspelbaar. Sommige mensen gaan snel achteruit, terwijl het verloop bij anderen geleidelijk gaat.  Geheugenproblemen volgen vaak pas in een later stadium. Een van de meest opvallende kenmerken van frontotemporale dementie is dat deze ziekte al op relatief jonge leeftijd voorkomt. Het grootste deel van de mensen die de ziekte krijgt, is tussen de 40 en 60 jaar. Op jonge leeftijd is het -op de ziekte van Alzheimer na- de meest voorkomende vorm van dementie.

Het Alzheimer Café Ridderkerk wordt georganiseerd door de werkgroep bestaande uit Karaat Mantelzorg, Salem, Riederborgh, Internos en Aafje. Video is gemaakt door Online Beeldvorming in opdracht van Karaat Mantelzorg.

De video is te bekijken via de volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=ZCBgFZ4M4n0.

242